Říká se, že člověk by měl každý rok vypít tolik burčáku, kolik má v těle krve – tedy 5 litrů. Má totiž pozitivní účinky na organismus, který čistí a dodává mu vitamín B. Jak ale vybrat ten dobrý? „Existuje několik poznávacích znaků, podle kterých je třeba se řídit,“ popisuje vinař Jan Lokaj.
Barva by měla být mléčně bílá až světle žlutá. Pokud je burčák narezlý nebo průhledný je pravděpodobně ředěný vodou. Měl by být na pohled hustý, nesmí v něm však plavat zbytky hroznů. Pokud je příliš tmavý, je v něm podíl i jiného ovoce než vína, většinou jablek.
„K burčáku se sice nečichá jako k vínu, podle vůně si ale také můžete ověřit kvalitu,“ tvrdí Lokaj. U toho pravého musí být cítit hrozny a kvasný buket. Pokud budete nápoj „poslouchat“, měli byste slyšet jemné šumění.
A konečně k chuti. Burčák má několik fází a záleží tedy na procentu alkoholu, podle kterého se chuť odvíjí. Slabší burčák je do sladka, pokud je na vrcholu svého zrání, chuť je vyrovnaná a nepřevažuje ani sladkost, ani kyselost.
V Praze 6 se dá nyní koupit ve většině vinoték a cena se pohybuje kolem sedmdesáti korun za litr.